Örgü yapmanın keyifli bir uğraş olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda son yıllarda çok popüler hobiler arasında yer almaktadır. Tığ ve şiş yardımıyla elde edilen örgü modelleri her mevsimde kullanılabilen ürünlerdir. Ancak örgü örerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Örgüye yeni başlayan dostlarımız için bu yazımızda örgü örmenin püf noktalarından bahsetmek istedim. İşte örgüde nelere dikkat etmek gerekir ve püf noktaları birlikte inceleyelim.
1.Doğru İp Seçimi:
Örgü örerken yapacağımız modele göre ip seçimini doğru yapmanız çok önemlidir. Son zamanlarda çok fazla iplik çeşitlerini ön planda olduğunu görüyoruz. Daha çok nasıl iplikler dikkatinizi çekiyor, o iplik gruplarından yararlanabilirsiniz. Mesela kaliteli ve organik iplikler istiyorsanız; organik pamuk, kaşmir, yün oranı yüksek içerikli v.b. iplik gruplarından tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda, dayanıklı, alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermeyen ipliklerin anti-pilling olmalarına dikkat ediniz. Akrilik içerikli ipliklerden de faydalanabilirsiniz. Amigurumi yapılacaksa, bu elişi için uygun olan amigurumi ipleri kullanılmalıdır.
2.Şiş Ve Tığ Seçimi:
Tığ ve şiş seçimini muhakkak ipliğinize uygun seçmeniz gerekir. İpliğiniz kalınsa şiş veya tığınız çok kalın olmamalı. İpliğiniz ince ise kalın tığ, veya şiş kullanmak gerekir. İpliklerin üzerinde bulunan etiket bilgilerinden yararlanabilirsiniz. Doğru şiş ve tığ seçimi örgü yaparken daha hızlı ve etkili olmanızı sağlar. Kısaca tığ ve şiş seçimi yapılmak istenen ürünün ipine uygun olmalıdır.
3.Örgünün Sıklığı:
Yaptığınız örgüleri sıkmadan örmek daha düzgün bir örgü olmasını sağlar. Çok sıkı veya gevşek örmemeye özen gösterin.
4.Örgünün Düzgün Olması:
Düzgün bir şekilde başlamak için ilk sıralara dikkat etmelisiniz. Örgünüzü yaparken hem sıkı hem gevşek yapmayın. Tek bir tarzda örmeye özen gösterin. Bu şekilde örgüleriniz daha düzgün görünecektir.
5.Yaptığınız Örgüyü Kontrol Etmek:
Örerken sık sık örgüyü kontrol etmek, ilmeklerin güzel göründüğünden emin olmanızı sağlar. İlmeklerin düzgün olduğunu, sıklığını ve aynı boyda olduğunu kontrol edin.
6.Hatanın Düzeltilmesi:
Herkes örgü örerken hata yapabilir. Yanlış yaptığınız yerlerde o kısımları hemen düzeltmeniz gerekir. Bu aşamayı çok fazla tekrarlayıp örgüyü fazlaca sökmemeye dikkat edin.
7.Örgüyü Yıkama Ve Bloklama:
Örgünüzü bitirdikten sonra, bloklama örgünün şeklinin bozulmasını önlemeye yardımcı olur. Örgüleri yıkarken etiketlerde belirtilen yıkama talimatlarına uyunuz.
Sonuç olarak, örgü örmek keyifli ve zevkli bir aktivitedir. Ancak doğru malzemelerin kullanılması, tekniklerin bilinmesi ve dikkatli ilerlenmesi önemlidir. Tüm bu belirttiğim önerilere ve püf noktalara dikkat ederseniz, örgünüz istediğiniz gibi olacaktır. Bu şekilde daha başarılı sonuçlar elde edeceksiniz. İyi konsantre olun hata yapmaktan korkmayın. Sizde harika örgüler örebilirsiniz.
Çok nokta atışı püf boktalar olmuş.
Harika püf noktaları vermişsiniz. Temiz ve mükemmel örgüler için dikkat etmemiz gerekenler bir arada.